blog

Fotografiska fem år

Fem år har gått. Första året jobbade jag där som volontär och sen dess har jag haft årskort. För mig är det en av de platser i Stockholm där jag kan tillbringa timmar. Stå framför ett fotografi och förlora mig i detaljerna, titta på hur ljuset faller, hur skuggorna växer.

Det har varit en hel del utställningar under åren. Hela listan av tidigare utställningar hittar du här.
Vad Fotografiska betytt för mig vet jag inte om jag kan få ner i ord. Det har gett mig möjlighet att stå framför många av mina favoritbilder och träffa många av mina favoritfotografer, bland annat två av mina husgudar. Det hela började med fyra utställningar.

Annie Leibovitz A Photographer’s Life 1990-2005 - 21 maj, 2010 – 19 september, 2010
Lennart Nilsson Ett barn blir till - 21 maj, 2010 – 5 september, 2010
Vee Speers The Birthday Party - 21 maj, 2010 – 5 september, 2010
Joel-Peter Witkin Bodies - 21 maj, 2010 – 22 augusti, 2010

Sen har utställningarna avlöst varandra. För mig har höjdpunkterna varit:

Elliott Erwitt 100+1
Sebastião Salgado Genesis


Helen Levitt Urban Lyrics
Henri Cartier-Bresson The Man, the Image & the World
Christer Strömholm CHR
Anders Petersen From Back Home
Nick Brandt On This Earth, A Shadow Falls

Plus en massa andra fotografer som huserat på Fotografiskas väggar.

Ewa Stackelberg, Jimmy Nelson, Herb Ritts, Lisen Stibeck, Joyce Tenneson, Lu Kowski, Roger Ballen, Robert Frank, Julia Fullerton-Batten, David LaChapelle,
Inta Ruka, Paolo Roversi, Pieter Hugo, Håkan Elofsson, Helmut Newton, Anna Clarén, Sally Mann, André Kertész, Martin Bogren, Robert Mapplethorpe, Albert Watson, Sarah Moon, Lars Tunbjörk, Pieter ten Hoopen, Martin Parr.

Att få chansen att prata med träffa och prata med Elliott Erwitt och Sebastião Salgado var höjden av lycka.

Elliott Erwitt

Sebastião Salgado

Så grattis Fotografiska på femårsdagen, fem år i fotografins tecken och tack för allt ni gett mig. Ser fram emot de kommande utställningarna, att ni hittar nya sätt att ifrågasätta fotografin och får mig att upptäcka nya fotografer eller bli påmind om de jag för en stund inte hade i mitt minne. Tack för att ni gör Stockholm rikare på fotografi. Jag lämnar detta inlägg med två porträtt till som jag tagit under femårsfirandet.

Nick Brandt - Artist Talk

Nick Brandt - Artist Talk

Martin Parr - Artist Talk and book signing

Martin Parr - Artist Talk and book signing