blog

Fotomässan 2018

Guld och gröna skogar, lite så var det utlovat när vi fick vara 2017 utan fotomässa i Stockholm och vänta ända till mars 2018. De talade om en nytändning. Och det kan väl ligga lite i tanken att lägga ihop den med Vildmarksmässan, men det var mycket som jag saknade.

Som tur var, visade det sig senare, så delades fotobokspriset ut under lördagen, så den dagen hade jag redan vigt åt det, så det blev besök i mässan fredag och söndag. Jag säger att det var tur för jag tog beslutet på måndagen och då visste jag inte att en av sakerna som skulle lysa med sin frånvaro på fotomässan var fotoböckerna. Det fanns ingen bokförsäljning alls, om den inte fanns gömd på nån avlägsen del av mässan som jag missade.

Det fanns ingen programkatalog med vilka föreläsningar som skulle hållas med plats och tidpunkt, och en karta med var man kunde hitta vad. Återigen kan jag ha missat det, men det brukar alltid vara det första man hittar.

Trots att Canon i vanlig ordning struntar i fotomässan, så var det intressant att se Nikons lösning för att fota av negativ/dior. Inte för att jag ens funderar att gå över till Nikon, men i brist på Canon-nyheter på mässan får man nöja sig med vad man får.

Föreläsningarna var väl det mest givande med fotomässan. Främst dem som Moderskeppet höll i - Moderskeppet är nog de enda som ständig växer - och som i år hade med ett samtal med Anders Petersen under söndagen - bara det värt inträdet till mässan. Profoto hade David Bicho bland andra som föreläste om ljus, och det är alltid en ljuspunkt i tillvaron att återigen tänka lite på blixtteori och ljuslära.

Och även om Scandinavian Photo hade lite datorer uppställda så valde de att hänvisa till butiken på Vasagatan, där de hade under mässdagarna en Naturhelg med föreläsningar så det blev en sväng dit efter mässan på fredagen och i gammal Procenter-anda bjöd de på korv med bröd. Så allt som allt, med allt kombinerat så blev det en lyckad helg i fotografins tecken.