blog

Fria fotografers filial på Kulturhuset Stadsteatern

Efter att ha varit med på klassiska Planket i somras, kommer nog ett inlägg om det senare, så har jag haft turen att få ställa ut på Fria fotografers filial på Kulturhuset Stadsteatern.

På nåt sätt har det blivit att trots att jag fotar digitalt så tar vissa bilder lite längre tid att hamna i det digitala mörkrummet. Det mest aktuella fotografiskt sett för mig just nu är mitt instagramkonto, om man bortser från jobbplåtningar som har en annan prioritet. Men Planket kommer så småningom.

Men åter till utställningen, den hade vernissage den 25 november och köerna ringlade nedför Kulturhusets trappor. Inte konstigt med tanke på att vi är 160 fotografer som ställer ut. Efter fem-tio minuter fick vakterna stoppa inflödet av människor och sen var människoströmmen begränsad till en balans mellan de som gick och de som kom in.

Vi hade till vårt förfogande 100 cm bredd och 180 cm höjd. Den ytan har vi alla utnyttjat på olika sätt och det är väldigt roligt att se alla olika lösningar, motiv och språk som fotografierna talar.

Fria fotografers filial är ett 1980-tals koncept fött i Stockholm inte så långt ifrån allkonsthuset Kulturhuset Stadsteatern. Karina Ericsson Wärn som talade under invigningen av vernissagen nämnde att hon tillsammans med några vänner drev ett fotografiskt galleri för de ville ge fotografin en scen. Galleriet hette Gauss. Hon är i dag Konst/Design- och Modechef vid Kulturhuset Stadsteatern.  De ställde bland andra ut Lars Tunbjörk, Tuija Lindström, Christer Strömholm, Åsa Franck, Gunnar Smoliansky, Rut Hillarp och Anders Petersen. Och så arrangerade dem Fria fotografers filial, en utställning öppen för precis alla. Så när det var dags för 30-års jubileet så återupplivades konceptet och jag hoppas att det blir en tradition. Ett Planket inomhus, som i och för sig pågår i två månader (till den 29 januari).

Öppettider: Måndag 16–19. Tisdag–fredag 13–19. Lördag–söndag 11–17

Entréavgifter: Ordinarie 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr. Biljetten gäller även Patti Smith-utställningen samma dag. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.

Exhibition at Kulturhuset with 160 photographers, a tribute to photography | exposición de 160 fotografos en Kulturhuset, una celebración fotográfica